فرض كنيد در يك روز تعطيل بهاري همراه خانواده به يك منطقه خوشآب و هواي كوهستاني رفتهايد.در حالي كه مشغول تهيه جوجهكباب هستيد، ناگهان ابرهايي به هم پيوسته آسمان را سياه ميكند و صاعقهاي هولناك با نور زياد و صداي شديد ايجاد ميشود.بيخيال هوا ميشويد و به كار خود ادامه ميدهيد؛ اما احساس ميكنيد در زمان ايجاد رعد و برق به زمين كوبيده شدهايد و انتهاي دست و پايتان دچار مورمور شده است. در اين زمان بهترين اقدام چيست؟صاعقه، نوعي تخليه الكتريكي است كه در اثر برخورد بين دو ابر يا بين ابر و زمين ايجاد شده و توليد نور و صدا ميكند. اختلال قلبي، درد قفسه سينه، پارگي عضلات، تشنج، فراموشي، كري، كوري، لكنت زبان، سرگيجه، گزگز انتهاي دست و پا، برقگرفتگي و سوختگي از جمله علائم شايعي است كه در اثر برخورد صاعقه با فرد ايجاد ميشود. اما چه بايد كرد؟
اگر در فضاي باز هستيد...
1ـ در زمان ايجاد صاعقه، از ايستادن در مناطق مرتفع همچون تپه، كوه يا روي ساختمانهاي بلند بپرهيزيد.
2ـ بعد از ديدن نور حاصله از رعد و برق تا شنيدن غرش آسمان حداكثر30 ثانيه فرصت داريد تا خود را به منطقهاي امن برسانيد. تا 30 دقيقه بعد از شنيدن آخرين غرش در همان مكان بمانيد.
3ـ از پناه گرفتن زير درختان بلند بپرهيزيد، زيرا در اثر برخورد برق و حرارت حاصله از آن، امكان آتشسوزي يا دونيم شدن درخت وجود دارد.
4ـ از سيمهاي برق هوايي (كابلهاي فشار قوي)، لولهها يا سازههاي فلزي، مخازن، شيشهها، ميله و حصار فلزي باغات و آب رودخانه فاصله بگيريد.
5ـ از تجهيزاتي كه هادي جريان الكتريسيته هستند همچون تراكتور، موتورسيكلت، دوچرخه و بيلهاي فلزي دوري كنيد.
6ـ اگر در جنگل هستيد در صورت امكان از آن ناحيه دور شويد. در غير اين صورت زير درختان كوتاه و تنومند پناه بگيريد.
7ـ از قرار گرفتن در آلونك يا ساختمانهاي تك و منفرد در فضاي باز خودداري كنيد.
8 ـ اگر در داخل قايق يا در حال شنا كردن هستيد بلافاصله از آب خارج و بدنتان را خشك كنيد.
9ـ اگر در اتومبيل هستيد از دست زدن به قسمتهاي فلزي خودرو اجتناب كنيد. خودرو را در مكاني امن و به دور از درختان بلند پارك كنيد. موتور را خاموش كرده، آنتن ماشين را پايين بكشيد و از وسيله نقليه خارج نشويد.
10ـ هنگام صاعقه ميتوانيد به ايستگاه مترو برويد.
11ـ به محض شروع رعد و برق، موبايل خود را سريع خاموش و از بدنتان دور كنيد. تلفن همراه روشن، يكي از قويترين و خطرناكترين وسايلي است كه در فضاي باز، خطر برقگرفتگي را دوچندان ميكند.به ياد داشته باشيد، اگر هنگام رعد و برق در منطقهاي مرتفع بوديد و به مكان امني دسترسي نداشتيد، به صورت چمباتمه و خميده روي زمين بنشينيد. دستها را روي گوش و سر را بين زانوها قرار دهيد.تماس خود را با زمين به حداقل برسانيد و به هيچ وجه روي زمين دراز نكشيد. در صورت امكان در شكاف يا درههاي عميق پناه بگيريد.اما اگر در فضاي بستهاي همچون ساختمان باشيم، آيا خطري ما را تهديد خواهد كرد؟ به مصدوم صاعقهزده چگونه ميتوان كمك كرد؟ اينها سوالاتي است كه در آينده به آن خواهيم پرداخت.
.: Weblog Themes By Pichak :.